Back to Nieuws

Video Sollicitaties

Video solliciteren is helemaal in op dit moment, maar hoe doe je dit goed zonder professionele apparatuur? Wij hebben enkele tips voor je waardoor jouw video sollicitatie geen probleem meer mag zijn.

 • Hou het kort (en persoonlijk)

  Hou het kort (ik zou zeggen maximaal anderhalve minuut). Maak het pakkend, persoonlijk en leef je vooral in in de werkgever. De eerste 10 seconden zijn het belangrijkste: ze bepalen of de werkgever blijft kijken of niet. Begin dus met iets pakkends. Verdiep je in het bedrijf en laat – in het kort – heel persoonlijk zien waarom jij bij het bedrijf past!

 • Persoonlijk overkomen? Goede camerapositie!

  Ga dicht op de camera zitten zodat je ogen goed worden gezien. Zo leggen we in het ‘echte’ leven ook contact. Bekijk de video maar eens voor een voorbeeld, dan zie je hoeveel persoonlijker een close-up is. Zet de camera niet hoog (dan wordt er op je neergekeken), niet laag (dan wordt er tegen je op gekeken), maar precies voor je neus.

 • Goede video? Goed licht!

  De beste manier om je video er een stuk beter uit te laten zien? Met goed licht! De kwaliteit van je camera is nog niet eens zo belangrijk. Je kunt best met een smartphone schieten. Wat wel belangrijk is, is je lichtinval. Schiet overdag, bij zonlicht. Ga voor het raam zitten, niet de andere kant op (zie de video weer voor een voorbeeld). En schiet nooit met gele binnenlampen.

 • Belangrijker dan beeld? Audio!

  Belangrijker nog dan beeld, is audio. Als het beeld niet helemaal scherp is, dan is dat nog te vergeven. Maar als de werkgever jou niet goed kan verstaan – dan gaat ie snel door. Een extern microfoontje werkt het beste.

  Heb je die niet, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet in een holle ruimte gaat zitten en dat er geen achtergrondgeluid is. Zoek een stille rustige ruimte op waarin het geluid niet teruggekaatst wordt, bijvoorbeeld je slaapkamer.

 • Wees jezelf. Geen script!

  Wees jezelf! Laat zien wie je bent. Doe net alsof de camera een persoon is en laat zien waarom jij past bij dit bedrijf. Het draait echt om jouw uitstraling en enthousiasme. Als dat niet in één keer komt voor zo’n camera, geen probleem. Blijf dan net zolang oefenen, en doe net zoveel takes tot het wel goed overkomt.

  Maak nooit gebruik van een script (vooral als je het niet gewend bent om voor een camera te staan), want dan kom je al snel onpersoonlijk over. Schrijf 3 punten op die je wilt overbrengen en vertel je verhaal gewoon aan de camera. Net als in een echt gesprek. Dan kom je veel echter over!

Share this post

Back to Nieuws